Dijital yayıncılık,E-kitap Dünyada e-kitap piyasası ve güncel gelişmeler

Dünyada e-kitap piyasası ve güncel gelişmeler

Dünyada e-kitap piyasası ve güncel gelişmeler post thumbnail image

E-kitapları ekleyebileceğiniz, kolaylıkla taşıyabileceğiniz ve basılı kitaplardakine benzer bir okuma keyfi yaşayabileceğiniz dijital kitap okuma cihazlarının hızlı gelişimine paralel, dijital yayıncılık da giderek yaygınlaşıyor.

Dijital yayıncılığın gelişimine katkı sağlayan diğer önemli faktörleri, akıllı telefonların artan oranda benimsenmesi, e-kitapların çok-dilli özellikleri, kolay erişilebilir ve taşınabilir olmalarının yanı sıra, e-kitap okuyuculardaki okuma deneyimine katkı sağlayan ek teknolojik özellikler şeklinde sıralayabiliriz.

Hızla gelişen bu yeni sektör, yayıncılık dünyasında bazı devrim niteliğinde dönüşümlerin de önünü açtı. Örneğin yüzyıllardır matbaa, yayınevi ve dağıtım şirketleri üçgeni arasında sıkışan yazarlar, günümüzde kitaplarının yayımlanması, pazarlanması, reklamı ve satışı konusunda bu üçgenin sınırlarını aşan birçok yeni olanağa sahip. Bu gelişmelerin özellikle e-kitap yayımlamayı amaçlayan yazarlar açısından ne tür yeni olanaklar sağladığı konusuna, önümüzdeki dönemde web sitemizde yayınlamayı planladığımız yazılarımızla daha çok değiniyor olacağız.

E-kitap piyasasında kilit gelişmeler

E-kitap piyasası 2022 yılı içinde 19,95 milyar dolar büyüklüğe ulaştı ve piyasanın önümüzdeki on yıl içinde 32,19 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Küresel e-kitap piyasası, 2020 ile 2025 yılları arasında yıllık yüzde 7,25 oranında artması öngörülüyor.

Söz konusu veriler, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya-Pasifik bölgesi ve Ortadoğu ülkelerini kapsıyor. Kuzey Amerika’nın öngörülen artışın yüzde 45’ini karşılayacağı varsayılıyor. ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Çin ve İtalya önü çeken ülkeler olacak. E-kitap piyasasındaki bu büyümenin başını ise Amazon, Apple, Bertelsmann, Hachette, HarperCollins, Macmillian ve McGraw Hill gibi küresel oyuncular çekecek.

Bu artış trendinde kritik rol ise okuyucuların e-kitaplara olan ilgisinin hızlı artışı. Türkiye henüz bu konuda emekleme aşamasında olsa da kitap piyasasındaki küresel gelişmeler ister istemez Türkiye’deki dijital yayıncılığa ilişkin muhafazakar direnişi kıracak.

Related Post

Geleneksel yayıncılık ile dijital yayıncılık karşılaştırması: Hangisi daha avantajlı?Geleneksel yayıncılık ile dijital yayıncılık karşılaştırması: Hangisi daha avantajlı?

İlk kitabınızı yazdınız ve sıra kitabın yayımlanmasına geldi. Yüzyıllar boyunca kitabın yayımlanmasına yönelik yegane seçenek, bir yayınevine başvurmak ve yayınevinin yetkililerinin kitabınızın basılıp basılmayacağına ilişkin karar vermesini beklemekti. Oysa son