Dijital yayıncılık,Kitap yazmak Bölüm 2: Kitap yazmanın ve yayımlamanın aşamaları nelerdir?

Bölüm 2: Kitap yazmanın ve yayımlamanın aşamaları nelerdir?

Bölüm 2: Kitap yazmanın ve yayımlamanın aşamaları nelerdir? post thumbnail image

Tebrikler! Kitabınızı yazmaya başladınız. Ancak onu yayınlamadan önce geçmeniz gereken birkaç aşama daha var. İşte kitap yazmaya başladıktan sonraki aşamalar:

  1. İkinci Taslak: Kitabınızı yazmaya başladıktan sonraki ilk aşama ikinci taslak üzerinde çalışmaktır. Bu, ilk taslakta oluşturduğunuz kaba versiyonu ele aldığınız ve daha cilalı hale getirdiğiniz; konunun ele alınışa ilişkin yapısı, hızı, diyaloglar ve karakterlerle ilgili sorunları gidermek isteyeceğiniz aşamadır. Bu aşamada tüm bölümleri yeniden yazmanız, sahneler eklemeniz veya çıkarmanız ve olaylar örgünüzü yeniden düzenlemeniz gerekebilir.
  2. Beta Okuyucular: Bir önceki aşamada taslağınızda önemli değişiklikler yaptıktan sonra, beta okuyuculardan geri bildirim almak iyi bir fikir olabilir. Bu kişiler kitabınızı okuyup beğendikleri, beğenmedikleri ya da kafa karıştırıcı buldukları noktalar hakkında size geri bildirimde bulunabilirler. Bu geri bildirim, geliştirilmesi gereken alanları belirlemenize ve taslağınızda gerekli değişiklikleri yapmanıza yardımcı olabilir.
  3. Üçüncü Taslak: Beta okuyuculardan gelen geri bildirimlere dayanarak, taslağınızda ek değişiklikler yapabilirsiniz. Bu, yeni sahneler eklemeyi, ilgisiz bilgileri çıkarmayı ve hız veya karakterizasyonla ilgili sorunları düzeltmeyi içerebilir. Üçüncü taslağınız kitabınızın son haline çok daha yakın olmalıdır.
  4. Düzenleme: Üçüncü taslağı tamamladıktan sonra, taslağınızı düzenlemeniz gerekecektir. Burada dilbilgisi, imla ve noktalama işaretlerine odaklanırsınız. Ayrıca tutarlılığı kontrol edebilir ve kitabınızın akışının tatmin edici olduğundan emin olabilirsiniz. Taslağınızın mümkün olduğunca hatasız olmasını sağlamak için bu aşamada ayrıntılara dikkat etmeniz önemlidir.
  5. Düzeltme okuması: Taslağınızı düzenledikten sonra, düzeltme okuması yapmak önemlidir. Bu, düzenleme sırasında gözden kaçmış olabilecek yazım ve diğer hataları veya tutarsızlıkları yakalamak için taslağınızı dikkatlice okuduğunuz aşamadır. Yazınızdaki daha önceki aşamalarda gözden kaçmış olabilecek garip ifadeleri veya hız sorunlarını tespit etmek için kitabınızı yüksek sesle okumak iyi bir fikir olabilir.
  6. Biçimlendirme: Düzeltme okumasını tamamladıktan sonra, taslağınızı biçimlendirmeniz gerekir. Bu, kitabınızın profesyonel görünmesini ve kolay okunmasını sağlayacağınız aşamadır. Kitabınızı Microsoft Word veya profesyonel grafikerlerin tercih ettiği Adobe InDesign gibi yazılımları kullanarak biçimlendirebilirsiniz. Biçimlendirme sayfa numaraları, üstbilgiler, altbilgiler, kenar boşlukları ve yazı tipi boyutu gibi ayrıntıları içerir.
  7. Kapak Tasarımı: Taslağınızı biçimlendirdikten sonra sıra kitabınız için bir kapak tasarlamaya gelir. Kapak, okuyucuların göreceği ilk şeydir, bu nedenle göz alıcı ve profesyonel olması önemlidir. Kapağınızı kendiniz tasarlayabilir veya kitabınızın kapağının tasarımı için profesyonel bir kapak tasarımcısı tutabilirsiniz.
  8. Yayınlama: Son olarak, sıra kitabınızı yayınlamaya geldi! Bu aşamada kitabınızı geleneksel yayın evleri tarafından veya bizzat kendinizin yayınlaması seçenekleri söz konusudur. Geleneksel yayın evleri, yayınlama sürecinde size yardımcı olacak editörler ve grafikerleri görevlendirerek, profesyonellik gereken süreçleri kolaylaştırabilir. Şayet kitabınızı kendiniz yayınlamaya karar verirseniz, bir sonraki bölümde ele aldığımız aşamaları yönetmeniz gerekecek .

Bunlar, kitabınızı yazmaya başladıktan sonra göz önünde bulundurmanız; kitabınızın yüksek kalitede ve okuyucularınız için ilgi çekici olmasını sağlamak için gereken aşamalardır. Bu süreçler için zaman ayırmanız ve bu aşamaları takip etmeniz önemlidir. Özveri ve sıkı çalışmayla, taslağınızı okuyucuların beğenisini kazanacak bir kitaba dönüştürebilirsiniz.

Bir sonraki bölümde, kitabınızın yayınlanmasına ilişkin son süreçleri ele alacağız.


» Bölüm 1 için tıklayın.

» Bölüm 3 için tıklayın.

Related Post