Dijital yayıncılık,Kitap yazmak Bölüm 3: Kitap yazmanın ve yayımlamanın aşamaları nelerdir?

Bölüm 3: Kitap yazmanın ve yayımlamanın aşamaları nelerdir?

Bölüm 3: Kitap yazmanın ve yayımlamanın aşamaları nelerdir? post thumbnail image

Kitabınızı bitirerek harika bir iş çıkardınız! Artık kitabınızı yayına hazırlamak için sonraki adımları atmaya hazırsınız. İşte izlemeniz gereken adımlar:

  1. Yayınlama Yönteminizi Seçin: Kitabınızı yayınlamadan önce, yayınlama yönteminize karar vermeniz gerekir. Kitabınızı kendiniz mi yayınlayacaksınız, yoksa geleneksel bir yayın yayınevinin yayınlamasını mı tercih edeceksiniz? Her yöntemin artıları ve eksileri vardır, bu nedenle sizin için en iyisinin hangisi olduğunu belirlemek için her birini ayrıntılı araştırmanızı öneririz. Bu konuda sitemizde yayınlanan diğer bilgilendirici yazılara göz atabilirsiniz.
  2. Bir Editör Tutun: Taslağınızı zaten düzenlemiş olsanız bile, yayınlanmadan önce gözden geçirmesi için profesyonel bir editör tutmak yine de iyi bir fikirdir. Profesyonel bir editör, gözden kaçmış olan hataları yakalamanıza, netliği ve akışı geliştirmenize ve kitabınızın olabileceğinin en iyisi olmasını sağlamanıza yardımcı olabilir.
  3. Bir Kapak Tasarımcısı Tutun: Kitap kapağınız potansiyel okuyucuların göreceği ilk şeydir, bu nedenle iyi bir ilk izlenim bırakmak çok önemlidir. Profesyonel bir kapak tasarımcısı, göze çarpan ve okuyucuları cezbeden göz alıcı bir kapak oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  4. Bir ISBN alın: ISBN, kitabınız için benzersiz bir tanımlayıcıdır. Kitabınızın kitapçılarda veya çevrimiçi perakendeci platformlarında satılmasını ya da kütüphaneler tarafından alınmasını istiyorsanız, bir ISBN’ye sahip olmanız önemlidir. ISBN’yi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
  5. Kitabınızı Biçimlendirin: Kitabınızın biçimlendirilmesi okuma deneyimi için önemlidir. Kitabınızı biçimlendirmek için Microsoft Word veya Adobe InDesign gibi yazılımları kullanabilirsiniz. Kitabınızın tutarlı boşluklara, yazı tipine ve kenar boşluklarına sahip olduğundan emin olun. Kitabın formatlanmasıyla ilgili sektör standartlarına ilişkin araştırma yapmanızı öneririz.
  6. Kitabınızı Düzeltin: Kitabınızı biçimlendirdikten sonra, biçimlendirme sırasında ortaya çıkmış olabilecek biçimlendirme hataları veya diğer hatalar olmadığından emin olmak için tekrar okuyun. Kitabınızı beta okuyuculara veya profesyonel bir düzeltmene de okutabilirsiniz.
  7. Kitabınızın Fiyatını Belirleyin: Kitabınızı uygun bir şekilde fiyatlandırmak önemlidir. Kitabınızın türündeki benzer kitapların fiyatlarını araştırın ve adil ve rekabetçi bir fiyat belirleyin.
  8. Kitabınızı Yayınlayın: Yukarıdaki tüm adımları tamamladıktan sonra sıra kitabınızı yayınlamaya gelir! Eğer kitabınızı kendiniz yayınlıyorsanız, ne yazık ki Türkiye’deki çevrimiçi dijital kitap platformları yazarların doğrudan kendilerinin pazarladığı kitapları kabul etmiyorlar. Bu durumda, zorunlu olarak bir yayınevini tercih etmeniz gerekebilir. Zira, kitabınızı her ne kadar toptancılar aracılığıyla doğrudan kendinizin pazarlaması mümkün olsa da bu hem çok maliyetli hem de takibi çok zor olan bir seçenek. Ayrıca, faturalandırma, profesyonel düzeyde muhasebeleştirme, vergiler ve stok oluşturma gibi birçok sorunla da doğrudan uğraşmanız gerekir.
  9. Kitabınızın Diğer Dillere Çevirisi: Kitabınızı Amazon, Google Kitaplar veya Apple Kitaplar gibi uluslararası dijital yayın platformlarında yayınlamak isterseniz, Türkçe dışındaki dillere çevirtmeniz gerekecek, zira bu platformlar bu yazının yazıldığı tarih itibariyle Türkçe kitapları kabul etmiyorlar. Şayet bu seçeneği düşünürseniz, kitabınızın ulaşacağı potansiyel okuyucu sayısı önemli ölçüde artarken, söz konusu platformların satışlarından elde edeceğiniz gelir de Türkiye’deki geleneksel yayın evlerinin verdiği telif ücretlerinin çok üstünde olabilir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiler içinde sitemizdeki ilgili yazılara bakabilirsiniz.
  10. Kitabınızı Tanıtın: Kitabınızı yayınladıktan sonra sıra onu tanıtmaya gelecektir! Bu, bir yazar platformu oluşturmayı, sosyal medyayı kullanmayı, kitabınızdan belirli bölümleri paylaşmanızı, edebiyat sitelerine ve eleştirmenlere ulaştırmanızı içerir. Kitabınızı ne kadar çok tanıtırsanız, başarılı olma olasılığı o kadar artar.
  11. Kitabınızın Telif Hakları: Kitabınız bittiğinde, korunduğundan emin olmanız gerekir. Kitabınızın bir ISBN numarasıyla gerek dijital gerekse yayınevleri olsun herhangi bir platformda yayınlaması, yazar olarak size telif hakkı ihlallerine karşı yasal koruma sağlayacak ve gerektiğinde haklarınızı hukuki olarak aramanıza olanak verecektir.

Bunlar kitabınızı yayına hazırlarken atmanız gereken adımlardır. Göz korkutucu bir süreç olabilir, ancak sabır, özveri ve sıkı çalışmayla gurur duyabileceğiniz bir kitap yayınlayabilirsiniz.


» Bölüm 1 için tıklayın.

» Bölüm 2 için tıklayın.

Related Post